Konfaträff - Bön (Ozzy & Duffy)

Tjena!

 

Förra veckan blev det tyvärr inte något skrivet något i bloggen, sorry för det!

 

Hursomhelst så träffades både Ozzy- och Duffygrupperna idag och temat var bön. Vi började med att se några klipp från filmen Bruce the almighty som handlar om hur en man får i uppgift av Gud att vara just Gud och problem uppstår när han då får i uppgift att svara på alla världens böner. Konfirmanderna blev sedan utskickade på stan för att undersöka hur många som faktiskt ber i ”the real world”. Konfirmanderna delades upp i tio grupper och fick ställa fyra frågor till fem personer på stan. Frågorna var: ber du, vad du ber om, om det hjälper och ålder.

 

Intressant var att nästan hälften av de tillfrågade svarade ja. De flesta som bad, bad om god hälsa för sig själva, familj och vänner. De flesta som bad tyckte också att det hjälpte.  Sedan fick alla leka en lek som var lite för sjuk för att jag ska kunna beskriva den här men alla verkade ha det roligt i alla fall. Den kallades för evolutionsleken och handlade i princip om att alla skulle se så töntiga ut som möjligt.

 

När vi lekt klart var det dags att bli lite allvarliga igen och Sara gick igenom olika former av böner som man kan be. Det var allt från vår fader till korstecknet och förbön. Konfirmanderna fick sedan i uppgift att skriva en helt egen och personlig bön som bara de själva skulle få läsa och fick sedan i hemläxa (lovar att det är enda läxan ni kommer få) att be denna bönen på olika platser som t.ex. matbordet och kyrkan och sedan betygsätta dessa olika platser.

 

Sedan fick olika ledare dela med sig av sina tankar kring bön, dels genom vittnesbörd och dramatiseringar.


Som vanligt avslutade vi sedan med en gudstjänst där vi lyssnade på Latin Kings - Tack Gud och sedan spelade Hjalmar och Jonte Utan dina andetag som avslutning.


Det var allt för idag, nästa vecka ska Ozzy träffas, glöm inte böneuppgiften till dess ;)

 

/Patrik Kristiansson


Konfaträff - Relationer (Ozzy)

Tjena!
Denna tisdags tema var relationer, ett spännande ämne för de flesta och nog hade Ozzy konfirmanderna en hel del tankar och åsikter om ämnet! Vi började med alla dela upp i två grupper, en med killarna och en med tjejerna.

 

I dessa två grupper fick de sedan två uppgifter, först fick de göra en lista på saker som de tyckte var typiska för det det andra könet samt även ställa 5 frågor till dem. Kilarnas frågor handlade mycket om vad tjejer tycker om hos killar medan tjejernas frågor kretsade kring underligheter (enligt tjejerna) som killar har för sig, t.ex. att de ofta har svårare att prata om känslor. Ledarna fick sedan vara språkrör för sina respektive och med hjälp av vad grupperna sagt svara på frågorna bäst de kunde.

 

Konfirmanderna blev sedan åter uppdelade i två grupper, fast denna gång blandades killar och tjejer. Den ena gruppen fick leka ”välj person” leken som handlar om att man utifrån olika attribut får välja mellan fyra olika personer och avgöra vem man skulle kunna tänka sig vara tillsammans med. Det intressanta är att det ständigt läggs till nya attribut och konfirmanderna får själva byta ”låtsas partner” när de vill. Som avslutning på leken fick konfirmanderna sedan fundera på om det var såhär det gick till med riktig kärlek, dvs. om vi verkligen rangordnar efter olika egenskaper och personlighetsdrag eller om vi kanske egentligen ser förbi väldigt mycket när det kommer till vänner och partners. Den andra gruppen fick svara på frågor kring vad som är lycka för dem och även tänka över hur en perfekt förälder ska vara samt hur det är att vara ungdom. Sedan bytte grupperna platser och fick göra den andra övningen.

 

Slutligen fick konfirmanderna fundera i smågrupper över hur en perfekt partner samt en perfekt vän borde vara.

 

Sedan blev det som alltid en andakt som avslutning och där lyssnade vi bland annat på This I Love med Guns N’ Roses och Carl spelade livemusik för oss.

 

Nästa vecka är det Duffys tur att snacka om samma tema, ha det bra till dess J

 

/Patrik


Konfaträff - Tolkning genom bild (Ozzy och Duffy)



Idag samlades både Duffy och Ozzy tillsammans och dagens träff lyfte fram konfirmandernas kreativa sidor, vilka skulle visa sig vara väldigt bra. Efter en snabb introduktion blev konfirmanderna i grupper om 4-5 utskickade på Lunds gator med uppdrag att gestalta texter och ord med hjälp av bilder.

 

Varje grupp fick en bibeltext, några olika ord och en låt text. Med hjälp av digitalkameror fick de sedan ägna cirka 1 timme åt att ta en bild för varje text och ord som de tyckte fick gestalta respektive. Resultaten var intressanta, och för att nämna några exempel så tolka t.ex. en grupp ordet Gud genom att fota entrén till Lunds rådhus medan en annan grupp tolkade ordet ”altare” med att fota ett dop vid vasken på SF biografens toaletter (bilden blev mer stillig än det kanske låter i era öron).

 

Alla bilderna lade vi sedan upp på en skärm med hjälp av en projektor genom datorn och grupperna fick var för sig motivera varje bildval och berätta hur de tänkt och resonerat. Allt detta tog sin tid så tyvärr var det allt vi hann med för dagen, dock tror jag att alla (både konfirmander och ledare) tyckte att det var en intressant övning och jag tyckte personligen att konfirmanderna hade gjort ett strålande jobb med att tolka sina respektive ord och texter.

 

Som alltid avslutade vi med en gudstjänst där vi bland annat selade låten The Call med Regina Spector och live musik fick Vera Persson stå för.

Nästa vecka är det dags för Ozzy att träffas igen och då blir det ett het ämne för då ska vi nämligen snacka om bla. relationer och könsidentitet.

Ta hand om er tills dess!

/Patrik Kristiansson

 

 


RSS 2.0