Konfaträff - tema godhet/ondska (Duffy)

Hallåj!

Idag var det Duffy-gruppens tur att samlas inne på St:Mikael för att diskutera temat godhet och ondska. Duffy hade många nya intressanta tankar kring ondskan, godhet och alla dess mellanting, tyvärr på tok för många för att få plats med alla här.

En tanke som diskuterades flitigt denna kväll som gav en ny infallsvinkel på ondska var när konfirmanderna fick diskutera kring djävulen, som även Ozzy gruppen fått tänka kring förra träffen. Flera konfirmander som var med och diskuterade ikväll tänkte på djävulen som en varelse som inte nödvändigtvis varit helt ond i hela sitt liv utan snarare än person som efter olika erfarenheter har valt än ond väg.

Konfirmanderna fick även lyssna på olika låtar, läsa bibelcitat och se filmklipp som alla kretsade kring godhet och ondska.

Som sista övning för kvällen fick konfirmanderna testa på "livbåts leken", en till synes omöjlig övning men med en klok baktanke. För den oinsatte går leken ut på att en grupp blir tilldelad en lista på personer som sitter i en livbåt, haken är att livbåten läcker och nu måste gruppen bestämma vilka personer som får stanna på båten och vilka som får hoppa av så att båten inte sjunker innan man når i land. Det enda gruppen har att gå på är korta personbeskrivningar som t.ex. "48-årig ensamstående trebarnsmamma"

Poängen med övningen var inte att egentligen lista människor efter egenskaper utan snarare att se att vi alla är unika och att det i slutändan är omöjligt att värdera ett liv högre än ett annat oavsett handlingar eller bakgrund.

Efter detta blev det Gudstjänst med fin livemusik från Vera och Patrik Thiman

Nästa vecka ska Ozzy och Duffy träffas tillsammans igen, å har vi en lite annorlunda grej för konfirmanderna som bland annat innefattar kvällsvandring på Lunds gator och tolkning genom bilder.

Tills dess önskas en bra vecka trots höstrusket.

/Patrik Kristiansson


Konfaträff - tema godhet/ondska (Ozzy)

Hejsan!

Nu känns det som att höstmörkret börjar lägga sig över Lund och vad passar då bättre att diskutera än ondska? Nåja, kanske lite godhet också! Ämnet för dagen kretsade alltså kring godhet och ondska i världen, och framförallt att diskutera vad som är gott och ont för oss.

Ska man prata om ondska och anknyta till kristendomen blir det svårt att inte nämna djävulen som en central del. Ozzy gruppen hade många olika tankar kring vad djävulen kan vara. Alla var i princip överens om att det första man tänkte på var en röd gubbe med horn men när man såg förbi den mentala bilden dök det upp lite olika tankar. Vissa tyckte att djävulen (förutsatt att han skulle existera) i så fall skulle vara den ultimata definitionen av ondska, en slags absolut ondhet.

Till sin hjälp fick konfirmanderna lyssna på ett par låtar som kretsar kring djävulen, The Cult med låten King Contrary Man och Iron Maiden med Noumber of the Beast. Konfirmanderna fick även läsa ett stycke ur uppenbarelseboken samt se ett filmklipp ur filmen Hannibal, som för övrigt fick både konfirmander och ledare att hoppa till.

Senare under passet fick konfirmanderna tillsammans med ledare i smågrupper diskutera om det fanns någon person som de ansåg var helt ond och en som var helt god. Många olika namn dök upp, som ren ondska tänkte många t.ex. Stalin, Fritzl och Kim Jong Il. Att komma på helt igenom goda människor var tyvärr svårare men man föreslog bl.a. Astrid Lindgren och Di leva.

Som avslut på diskussionerna fick konfirmander och ledare rannsaka sig själva och skriva en god och en ond handling som de utfört under dagen.

Sen avslutades dagen med andakt tillsammans. Där spelades Max Romeos låt Chase the devil.

På lördag blir det kanotpaddling. Trots att vissa konfirmander är lite oroliga för att trilla i vattnet är vi ändå positiva. Förhoppningsvis blir det en riktigt kul dag och en häftig upplevelse att pilgrimsvandra med en kanot!

 


Tills dess så ta hand om er!

 

/Patrik


Mässa Idag

Hejsan! 
Idag bloggar jag (Robin) 
Jag är ny här på bloggen och jag hoppas att ni står ut med mig.
Idag var det som rubriken säger mässa i domkyrkan. 
Vi brukar alltid vara i dop kapellet. Det var vi även idag. Dagens mässa handlade om Död evighet och liv.
Det var väldigt trevlig musik och även en väldigt bra predikan av Fredrik, Vera & Carl.

Det var rätt intressant att se hur konfirmanderna såg förvirrade ut när det var dags att ta nattvard. Men oroa er inte det kommer att gå lättare snart. Jag minns att jag var minst lika förvirrad som ni om inte mer. Håll ut!

Det var allt för mig!
Kram
/Robin

Konfaträff - tema identitet (Ozzy och Duffy)

Idag samlades hela den stora gruppen på cirka 40 konfirmander för första gången tillsammans. Ozzy och Duffy jobbade gemensamt och temat för dagen var identitet. Eftermiddagen inledes med att alla fick se slutscenerna från filmen The Breakfeast Club. I filmen presenteras flera olika ”stilar” eller typer av människor. Konfirmanderna fick efter att ha sett klippet diskutera i grupper vilka stilar som är typiska idag och sammanställde sedan en lista. Det blev en väldigt lång lista på stilar och levnadssätt, allt från Emo och Gothare till stekare och snobb kom med på listan. Efter detta fick konfirmander och ledare fortsätta diskutera i smågrupper men nu handlade det om att försöka se bortom dessa uppenbara stilar och tänka över vad som döljer sig bakom.

 

Många resonerade kring att stilar kanske snarare handlade om det yttre och inte alls alltid stämmer överens med vilka personer vi egentligen är. En del trodde även att stilar kunde ha med osäkerhet att göra, att försöka dölja den man egentligen är p.g.a. t.ex. blyghet och rädsla.

 

Efter att ha funderat ett tag gick vi vidare med dagen och konfirmanderna delades in fyra grupper som fick vandra runt i huset till olika stationer. Alla dessa stationer var på något sätt förankrade till identitets temat, både på ett personligt och gemensamt plan.


Bl.a. Fick konfirmanderna chansen att skriva brev till sig själva som de skulle öppna på sin konfirmation och läsa för sig själva. I dessa brev fick de skriva ner vilka förväntningar de hade på konfirmandtiden. Om de skulle vara si eller så, bu eller bä. På en annan station fick de varsit stort papper att spraya med graffiti på. På dessa tavlor skulle de gestalta olika känslor och egenskaper som sedan tillsammans blev en stor bild (blev bättre än det kanske låter)

 

Som slut på dagen firade som vanligt alla konfirmander och ledare en gudstjänst tillsammans. Under gudstjänsten lyssnade vi på låter Come As You Are med Nirvana och ledarna delade med sig om några tankar kring låten. Ledarna Olof och Viktor spelade även livemusik som avslutning.

 

Nästa träff (söndag) ska vi fira mässa tillsammans i Domkyrkan och efter det blir det liberiet. Det blir en eftermiddag/kväll med bra musik, goda mackor, bön och gemenskap.

 

Till dess, ha det riktigt bra!

 

P.S.

 

För att få en känsla av klippen och musiken vi lyssnade och såg på:

 

Slutscenen i Breakfeast club kan ni hitta här

 

Låten Come As You Are med Nirvana kan ni lyssna på här

 

D.S.

 

/Patrik


Första träffen II (Duffy)

Hej igen!

Idag var första träffen för Duffy gänget vilken i mångt och mycket såg ut som Ozzys första träff vilken ni kan läsa mer detaljerat om i förra inlägget. Den stora skillnaden var självklart att det var nästan 20st helt nya konfirmander denna gången som tillsammans utgör Duffy gruppen.

 

Dessa konfirmander fick tillsammans med ett gäng ur ledarskaran lära känna varandra och de 24 äventyren.

 

Som sagt vill jag hänvisa er till tidigare blogginlägg om ni vill ha en mer detaljerade beskrivning av detta första passet för Duffy då upplägget på Ozzy träffen på många sätt såg lika ut.


Nästa vecka kommer det att vara desto mer att skriva om för då ska både Duffy och Ozzy träffas tillsammans på St:Mikael vilket innebär cirka 40 (!) stycken konfirmander som ska lära känna varandra och tillsammans tänka vidare kring tro och livet.

 

Till dess, allt väl!
/Patrik


RSS 2.0